Pytanie na Śniadanie

Omlet z truskawkami i miętą


Omlet z truskawkami i miętą



Składniki:

 

 

·       3 jajka

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

·       3 łyżki mąki

·       2 łyżeczki cukru waniliowego

·       2 łyżki mleka

·       150g truskawek

·       1 łyżka masła

·       2 łyżki serka mascarpone

·       Mięta

·       Dodatkowo cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)


 

Rozbij jajka do miski i ubij je na jednolitą masę. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę, cukier wanilinowy oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Truskawki umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło, a następnie wlej na nią przygotowane ciasto. Gdy ciasto będzie się smażyć, na wierzchu równomiernie rozłóż truskawki i listki mięty.

Smaż omlet na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zrumieni, a wierzch zacznie lekko tężeć, delikatnie przewróć omlet na drugą stronę. Smaż jeszcze przez około 2-3 minuty.

Gotowy omlet przełóż na talerz, posmaruj serkiem mascarpone i rozłóż pozostałe truskawki. Możesz go posypać cukrem pudrem. I udekorować świeżą miętą.


Więcej na ten temat